Heet van de klepel

THEATERVOORSTELLING van HET EI VAN OOM TROTTER looft veel lof!

Deze voorstelling voor familie of lagere school kan worden geboekt bij www.acaboe.be

 

Marc werkt momenteel aan een nieuw ADEMBENEMEND boek !

 

SIGNEERSESSIES MARC DE BEL OP DE BOEKENBEURS 2017

op stand 116 van PECLKMANS/VAN HALEWYCK

 

dinsdag 31 oktober: MARC DE BELDAG!

van 13 – 14 uur

van 14 -15 uur voorstelling in de spiegeltent! allen daarheen!

van 15 – 18 uur

 

woensdag 1 november:

van 13 – 17 uur

 

vrijdag 3 november:

van 13 – 16 uur

 

zaterdag 4 november:

van 13 – 16 uur

 

zondag 5 november:

van 15 – 18 uur

 

donderdag 9 november:

van 10 – 15 uur

 

zaterdag 11 november:

van 13 – 18 uur

 

zondag 12 november:

van 14 – 18 uur

RIDDER REMBERT EN DE DRAAK VAN SMORDOK scoort hoge ogen!


KEUTELLEUK NIEUWS!

Het nieuwe BOEBOEKboek, DE MUTSELS VAN MOPPE ,

wordt op zaterdag 7 oktober om 14 uur tijdens

de TUINDAGEN IN BEERVELDE feestelijk boven de doopvont gehouden.

Groot en klein is van harte welkom, want er is die dag daar nog van alles te beleven!


Jeugdauteur Marc de Bel blij verrast met feest voor dertig jaar schrijversschap
De reünie van de klas van 1985 was voor Marc de Bel grootste verrassing van de avond.

De reünie van de klas van 1985 was voor Marc de Bel grootste verrassing van de avond.Foto: pdv

Kruishoutem –

Marc de Bel werd in cultuurcentrum De Mastbloem gevierd voor zijn dertigjarige schrijverscarrière. Het gemeentebestuur maakte van het jubileumfeest gebruik om de Kruishoutemse succesauteur uit te roepen tot ereburger.

Bovendien wachtte Marc de Bel een verrassend programma met verschillende sprekers en fragmenten uit zijn dertigjarig schrijversschap.

Na de verwelkoming door Els De Pooter van uitgever Van Halewyck opende niemand minder dan Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) het jubileumfeest. Een bijzonder moment was de reünie van de leerlingen van het schooljaar 1985-1986. Het was die klas waarin leraar Marc de Bel het verhaal van Alexander en O

Esther Alexander van Boekhandel Beatrijs vertelde hoe ze Het ei van Oom Trotter aan een uitgever hebben geholpen en acteur Joren Seldeslachts vertelde over wat de Blinkerfilms voor hem betekenden. Piet en Carolien van Theater Acaboe brachten een teaser voor de theatervoorstelling van Het ei van oom Trotter en Vincent Vanbelle vertelde hoe hij op de boekenbeurs enkele jaren geleden Marc de Bel inspiratie gaf voor zijn boek Marie, codenaam Jeanne.

Meest gelezen

Vooraleer burgemeester Joop Verzele het ereburgerschap uitreikte, bedankte Marc de Bel een aantal mensen die hem dierbaar zijn.

Marc de Bel is na dertig jaar schrijven en meer dan 160 boeken Vlaanderens bekendste en meest gelezen jeugdauteur. Met vertalingen in het Engels, Frans, Duits, Deens, Italiaans, Japans, Faeröer, Servisch, Pools, Koreaans, Chinees en Zuid-Afrikaans is hij bovendien een van de meest vertaalde Vlaamse auteurs ooit. Verschillende van zijn verhalen werden ook op de planken gebracht en vier van zijn boeken zijn zelfs verfilmd.

Marc de Bel heeft sinds enkele jaren, naast zijn jeugdoeuvre met toneelstukken, dichtbundels, jeugd-, kinder-, strip- en cartoonboeken, ook een aanbod gecreëerd van historische jeugdromans en boeken voor volwassenen. Voor zijn literair werk kreeg hij al tal van hoogstaande nominaties in binnen- en buitenland. Vorig jaar nog werd hij gelauwerd als Cultureel Meest Verdienstelijke Oost-VlamingInhoud.


De nieuwe, compleet herschreven versie van

HET EI VAN OOM TROTTER ligt nu in de boekhandel!

 


KRUISHOUTEM juli 2017

Gemeente kroont Marc de Bel tot ereburger

Jeugdauteur Marc de Bel is onder andere bekend voor zijn Boeboeks-boeken.

Jeugdauteur Marc de Bel (63) krijgt in zijn gemeente Kruishoutem de titel van ereburger toegekend. “Onze bekendste inwoner viert dertig jaar auteurschap, dus is dit de ideale gelegenheid om hem te lauweren”, vindt burgemeester Joop Verzele.

Marc de Bel viert op 15 juni zijn dertig jaar auteurschap met een groot feest in cultureel centrum De Mastbloem. Kruishoutem maakt van de gelegenheid gebruik om de bekendste jeugdauteur van Vlaanderen tot ereburger te kronen. “We zochten al lang een gelegenheid om Marc de erkenning te geven die hij verdient”, reageert burgemeester Joop Verzele (CD&V). “Hij zet Kruishoutem al dertig jaar op de kaart en is zonder twijfel onze bekendste inwoner.”

Pas vierde keer

Het gemeentebestuur van Kruishoutem kent de titel van ereburger maar zelden toe. Zo wordt de schrijver pas de vierde ereburger van de gemeente. “Die titel is dan ook bedoeld voor iemand die van groot belang is voor Kruishoutem”, vindt Verzele.

De eer viel in het verleden al te beurt aan sterrenchef Peter Goossens, voormalig gemeentesecretaris René D’Huyvetter en dokter Jozef Goeminne. “Ik ben uitermate vereerd”, reageert de Bel. “Dit is een aangename verrassing. Dit maakt mijn dag, mijn maand en zelfs mijn jaar goed. Ik moet het nog even laten bezinken, maar vast staat dat ik in een exclusief gezelschap zal vertoeven.” (TVR)

 

DE KANS DAT DE NIEUWE FUSIEGEMEENTE kRUISHOUTEM-ZINGEM DE NAAM KRUISEM KRIJGT IS ERG GROOT, VOLGENS EEN RECENTE OPINIEPEILING BIJ DE INWONERS VAN BEIDE GEMEENTEN.


METTE is genomineerd voor de Thea Beckmanprijs 2017


MARIE, codenaam Jeanne

is dus als derde boek van de Pauwels-trilogie verschenen.

Marie is de dochter van METTE en de nicht van ULE.

Het boek is ook dit keer gebaseerd op ware gebeurtenissen en speelt zich af op het einde van de Tweede Wereldoorlog in een Vlaams dorp, waar een stomme kogel hele grote gevolgen heeft.

Wie er niet bij was op die historische avond in Kazerne Dossin kan terecht op:

http://www.mechelenblogt.be/2017/02/marc-bel-stelt-marie-voor-kazerne-dossin

Enkele zeer lovende recensies kun je lezen op mijn facebookpagina.


MARC gehuldigd als MEEST VERDIENSTELIJKE OOST-VLAMING 2016 op gebied van CULTUUR

Op de nieuwjaarsreceptie in het Gentse gouvernement worden naar goeie gewoonte elk jaar de meest verdienstelijke Oost-Vlamingen gelauwerd. Dit jaar viel deze eer te beurt aan Marc.


METTE wint de Inclusieve Griffel 2016!

Op zaterdag 15 oktober reikte Inclusie Vlaanderen de 14de Inclusieve Griffel 2016 uit tijdens de Trefdag Handicap in Leuven. Marc de Bel won overtuigend met zijn young adult Mette, het tweede en voorlaatste boek in de Pauwels-trilogie waarmee Marc een ouder publiek van jongeren en volwassenen bekoort.

De prijs werd uitgereikt door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, in aanwezigheid van de heer Lodewijk De Witte, provinciegouverneur Vlaams-Brabant, mevrouw Denise Vandevoort, Leuvens Schepen van Cultuur en andere vips.

Met de Inclusieve Griffel bekroont Inclusie Vlaanderen elk jaar fictie waarin een personage met een verstandelijke handicap een inclusieve rol speelt.


NOG LANG NIET OP PENSIOEN!

zeker dit artikel lezen!


DE DROMENZUIGER VAN OPA PLUIZEBOL

In het najaar brengt Theater Creafant mijn boek DE DROMENZUIGER VAN OPA PLUIZEBOL in heel wat culturele centra in Vlaanderen op de planken.

Vraag nu aan de verantwoordelijke van het culturele centrum in jouw buurt om de voorstelling ook nog snel te boeken!

Voor kinderen van 6 tot 10 en hun ouders en grootouders.

Meer info vind je op www.creafant.be

DOEN!!!


METTE – MARC DE BEL

Mette is een boeiend en leerrijk verhaal met een mooi evenwicht tussen drama, spanning en liefde in een overtuigende historische setting.

 

Vlaanderen, 1920. De jonge Mette woont samen met haar vader Fiel en haar broer Berre in het dorpje Cruyshoutem. Door slechte oogsten en toenemende kosten, wordt het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Net als voor zoveel Vlamingen lonkt het verre Amerika, waar dromen werkelijkheid worden. Mette wil niets liever dan de grote plas oversteken om haar geluk te beproeven, maar verliest op hetzelfde moment haar hart aan Dree, een jongen uit haar dorp. De jonge vrouw komt voor een hartverscheurende keuze te staan als ze moet kiezen tussen haar familie en haar grote liefde.

De Bel beschrijft de romantische ontwikkelingen zowel ontroerend als geloofwaardig. In zijn boeken voor jongere kinderen werd al duidelijk dat de auteur geen zedigheid nastreeft en dat is ook hier het geval. Liefde is niet alleen elkaar diep in de ogen kijken en handjes vasthouden. Mette reageert zoals elk mens van vlees en bloed ook lichamelijk op Dree. Hier geen zwijmelend gedoe of geïdealiseerde toestanden. Van Marc De Bel mag een kapelletje weer een ondeugende bijklank krijgen.

Vlaanderen en Amerika vormen de achtergrond van dit relaas. In de eerste delen hangt er een erg volkse, Vlaamse sfeer met kleurrijke personages. De taferelen spelen zich voor de ogen van de lezer af. De Bel schuwt ook de oude Vlaamse woorden niet, die vergezeld worden door een verklarende woordenlijst. Het gevolg is een sfeerrijke vertelling gecombineerd met een sterk gevoel van authenticiteit.

Mette heeft ook een educatief aspect aangezien het boek inkijk geeft in o.a. de Red Star Line en het leven in Vlaanderen en Amerika na de Eerste Wereldoorlog. Het staat boordevol leuke weetjes (wist jij dat er op Coney Island zedencontroleurs rondliepen die de lengte van het badpak van vrouwen opmaten en boetes uitdeelden aan diegene die de voorschriften niet respecteerden?). Deze kennis blijft wel in het teken staan van de ontwikkelingen zodat het geheel nergens omslaat in een saai geschiedenislesje.

Mette en haar broer komen veel ellende tegen (misschien soms net iets te veel) en doen er alles aan om te overleven. Dankzij een vlotte schrijfstijl raas je door het verhaal en heb je geen andere keuze dan de bladzijden om te slaan en het verdere verloop van Mettes zowel fysieke als psychologische reis te ontdekken. De hoofdstukken worden hier en daar afgewisseld met de brieven die Mette naar haar liefje Dree schrijft. Een leuk gegeven, al onderbreken ze soms het leesritme als Mette verslag uitbrengt van gebeurtenissen die eerder zijn beschreven.

Op gezette tijd onderbreekt een afbeelding de geschreven tekst. Het zijn telkens schilderijen, postkaartjes of foto’s die in het verhaal aan bod komen en die anders moeilijk voor te stellen zijn. Ze vormen een mooie aanvulling bij een boeiend en leerrijk verhaal met een mooi evenwicht tussen drama, spanning en liefde in een overtuigende, historische setting.


If you are an alien or if you don’t understand Dutch, see this, please:

http://theculturetrip.com/europe/belgium/articles/marc-de-bel-childrens-book-wizard-with-words/


Marc was onlangs te gast bij Van Gils & Gasten, waar hij METTE, zijn 150ste boek voorstelde en kreeg overhandigd.

zie http://deredactie.be/permalink/2.40959?video=1.2441142


DE VLOEK VAN HORKUS

Marc de Bel komt met een nieuwe serie. Spannend en fantasierijk, met een vleugje magie en vooral heel veel avontuur. Lees in De Vloek van Horkus de eerste van de Sagen van het Dassenbos! Sagen die de tand des tijds hebben doorstaan, Verhalen die al eeuwenlang rondsluimeren door het Dassenbos. En nu zijn opgeschreven, door de bekwame vingers van Marc de Bel.

In dit eerste verhaal leer je de drie belangrijke hoofdpersonages kennen: Fea Vos, snel, sluw en handig met het (houten) zwaard, haar pijl-en-boog en katapult, de grote en sterke Brom Das, bekwaam met de vechtstok en de praatgrage grappenmaker Pips Eekhoorn, die het moet hebben van zijn vlotte babbel en snelheid. Zij wonen bij elkaar in het Dassenbos. Daar wonen ze al jarenlang in vrede, na een felle strijd met de gruwelijke koning Horkus de Grote. Er wordt nog druk gebouwd aan een muur, maar er is een reden om zich niet te verdedigen maar over te gaan tot de aanval.

De gemene Horkus de Grote heeft namelijk een magische wenssteen gebruikt om een vloek over het Dassenbos uit te spreken: als de koning van het Dassenbos grootvader wordt, zullen na de eerste volle maan álle pas geboren jongetjes sterven! En dat gaat nu dus gebeuren! Wat eigenlijk een groot feest zou moeten zijn blijkt een regelrechte ramp: de troonopvolger zorgt, als er niet wordt ingegrepen, voor een grote massamoord in het Dassenbos. Alle volwassen dieren die nog kunnen vechten gaan op pad. Ons drietal mag dat eigenlijk niet – ze zijn nog maar pubers – maar doen het natuurlijk toch.

Met zijn drieën sluipen ze door gevaarlijke bossen en gebieden. Ondertussen leren ze allerlei vreemde wezens kennen. Sommigen blijken gevaarlijk, anderen juist heel behulpzaam. Langzaam maar zeker komen ze dichter bij het gevaarlijke strijdgebied, en begint ook hun twijfel te groeien. Doen ze hier wel goed aan, om zo jong al ten strijde te trekken?

De Sagen van het Dassenbos belooft met dit eerste boek, De Vloek van Horkus, een spannende serie te worden. Het is een serie die niet voor iedereen is weggelegd: er komen soms redelijk spannende scènes in voor, waar duidelijk verteld wordt hoe de vijanden worden gedood. En hoewel het om dieren gaat – en dus wat verder van je af ligt – is het soms toch best indringend om te lezen. Het verhaal zelf heeft veel snelheid en vaart, waardoor je er in een mum van tijd helemaal aan verslingerd zult raken. De sfeervolle illustraties van Frieda van Raevels dragen daar absoluut aan bij: haar illustraties brengen deze magische wereld echt tot leven.

Een absolute aanrader voor wat oudere lezers (ca. 10 jaar) die genieten van spannende fantasy!

De Vloek van Horkus, Marc de Bel Illustrator: Frieda van Raevels Abimo, 160 pagina’s, hardcover. Prijs: 13,50 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar.


ULE bekroond met de Kleine Cervantes!!!

ULE, ik was veertien in 1914 is bekroond met de prestigieuze jeugdliteratuurprijs van de stad Gent. Honderden tieners kozen ULE als hun lievelingsboek en bestormden de auteur na de bekroning om hun boek te laten signeren.