Geen ‘Rechtvaardige rechters’, wel ijzeren ladder

Het Nieuwsblad – 08 Mei. 2019

De graafwerken die gisteren op de Kalandeberg werden uitgevoerd, hebben niets hebben opgeleverd. Dat hebben drie amateurspeurders, onder wie oud-burgemeester Daniël Termont en jeugdauteur Marc de Bel, diep teleurgesteld toegegeven. Waar zij verwacht hadden in een onderaardse gang te botsen op het gestolen paneel van Het Lam Gods, werd een ijzeren ladder aangetroffen.
De hypothese dat het 85 jaar geleden gestolen paneel De rechtvaardige rechters zich in een onderaardse koker onder de Kalandeberg zou bevinden, werd vorig jaar naar voren gebracht door amateurspeurder Gino Marchal uit Tienen en jeugdauteur Marc de Bel. Marchal baseerde zich niet alleen op raadselachtige passages uit de veertiende afpersingsbrief van de vermoedelijke dief, Arsène Goedertier, maar ook op plannen van de Stad Gent. Daarop was een onderaardse koker te zien onder het pleintje.
“De Kalandeberg lag open in 1932 en kan Goedertier, die daar alle dagen passeerde, het idee hebben gegeven om het paneel dat hij twee jaar later zou stelen, daar te verbergen”, aldus Marchal.
Vorig jaar liet het parket een professor archeologie van de UGent een scan maken van de ondergrond van het plein. Daar was niets verdachts op te zien. Maar die scan reikte niet dieper dan 60 centimeter. Er moest dus worden gegraven om duidelijkheid te krijgen.
“Ik had Gino Marchal en Marc de Bel beloofd om hen te blijven helpen na mijn afscheid van de politiek, en dat heb ik ook gedaan”, zei Daniël Termont gisteren.
“Toen Daniël van het parket had vernomen dat er geen geld was voor graafwerken, heeft hij zelf contact genomen met de firma Denys”, zegt De Bel. Het Gentse aannemingsbedrijf bood aan de graafwerken gratis uit te voeren. In ruil kreeg de firma een mooie promostunt.

Rijke Amerikaan

De graafmachine stootte gisterochtend effectief op de koker, maar de toegang bleek afgesloten door een betonnen plaat. Toen daarin een mangat werd geboord, werd echter een verdacht ruikend gas waargenomen. Na snel enkele foto’s te hebben genomen, werd het gat weer afgesloten.
De spanning steeg naar een hoogtepunt toen op de foto’s iets werd waargenomen met dezelfde afmetingen als het paneel. “Helaas bleek het om een ijzeren muurladdertje te gaan”, aldus Termont.
Hobbyspeurder Gino Marchal is er het hart van in. Hij wil nu een pauze inlassen alvorens verder te zoeken.
“Ik was er echt van overtuigd dat we het schilderij zouden aantreffen”, zegt Marc de Bel. De schrijver speculeert dat het schilderij jarenlang in de koker verborgen is gebleven, maar werd verwijderd door een arbeider bij werken in de jaren 90. “Misschien hangt het nu wel bij een rijke Amerikaan.”
Stof voor een vervolg op zijn Lam Gods-roman De veertiende brief?
Geert Neyt – foto’s Frederiek Vande Velde

Back to Top