De Grootouders voor het Klimaat starten 2020 met een nieuwjaarsbrief aan de kleinkinderen.

Het is een sterke traditie in Vlaanderen dat kinderen op de eerste dag van het nieuwe jaar hun nieuwjaarsbrief voorlezen voor hun ouders, grootouders, peter en meter, … Vandaag, 1 januari 2020, draaien de Grootouders voor het Klimaat de rollen om.
De Grootouders voor het Klimaat vroegen hun ambassadeur en jeugdauteur Marc de Bel om voor hen een “omgekeerde nieuwjaarsbrief” te schrijven en voor te lezen. Zonder het te beseffen klopten ze meteen bij de juiste persoon aan, want Marc de Bel bleek in zijn twintigjarige loopbaan als onderwijzer evenveel nieuwjaarsbrieven “uit zijn pen te hebben geknepen”.

“Dat was leuk en kinderlijk warm en vrolijk. Wat jullie vragen is andere/oudere/meer ernstige koek. Niet makkelijk. Toch voelde ik me als opie zedelijk verplicht om in mijn pen te kruipen en, met mijn (bijna elf) kleinkoters voor ogen, een brief in naam van alle klimaatgrootouders te schrijven.”

Met deze nieuwjaarsbrief willen De Grootouders voor het Klimaat de jongeren die al een jaar actievoeren zonder noemenswaardige reactie van de leiders van dit land of van de wereld, een groot hart onder de riem steken. De video waarin Marc de Bel de nieuwjaarsbrief voorleest, werd in het Nederlands, Frans, Duits en Engels ondertiteld en vindt u hier:

Back to Top