Belaria

Jeugdauteur Marc de Bel komt naar Facts met nieuw ‘De Zusjes Kriegel’-boek: “Ik heb de beurs verweven in het verhaal”

© ID/ Joost De Bock

Op 6 en 7 april kan je naar de hoogmis van de popcultuur in Flanders Expo, dan stromen talloze fans van over heel België de hallen in voor ontmoetingen met hun helden. Eén van die helden springt toch wat in het oog: onze eigenste Marc de Bel mag aantreden.

Cedric Matthys 28-03-24, 14:21 Laatste update: 29-03-24, 17:43

Veel Belgische kinderboekenauteurs zal je normaal niet zien op Facts, het geekfestijn focust eerder op Amerikaanse stripauteurs, nieuwe games en scifi- en fantasyhelden. Maar eigenlijk is er maar één fantasiekoning in België en dat is Marc de Bel. De jeugdauteur schreef onder andere het griezelige De Zusjes Kriegel, verzon, schreef en verstripte de Boeboeks en lanceerde Kruisem als nationale fictiehoofdstad.

De Bel komt op Facts zijn nieuwste ‘De Zusjes Kriegel’-boek voorstellen, getiteld ‘De Kriegels are Back!’. Fijn weetje: het verhaal speelt zich voor een stukje af op de beurs. “Facts ademt een uniek soort magie die de jeugd meteen aanspreekt”, aldus de Bel. “Het is een plek waar fictie en realiteit elkaar de hand schudden, dus het leek me een goed idee om die plek te verweven in mijn nieuwste boek.” 

Marc de Bel zal op beide dagen van het event boeken signeren.


De wraak van ridder Piepus in theatervoorstelling op woensdag 10 april 2024.


BOEK & BEER kreeg het bezoek van Marc.


Leukste plekje van Marc de Bel.


De boekenkast van Marc ( uit de De Morgen 13-1-2024).


Enkele fragmenten uit de nieuwste theatervoorstelling: Marc de Bel en de Airkesmachine


Marc is ernstig aan werk met het onderhoud van zijn grasmachine.


MdB-lintjesgordijn de Luxe

“Houd vliegen, bedwantsen en andere niet-gewenste bezoekers buiten met dit fantastische MdB-lintjesgordijn de Luxe, ontworpen door de creatieve cel van de Sint-Ursulamiddenschool in Lier.”Gratis Boeboeks leeslat bij de Standaard Boekhandel.


Opgemerkt in het “Huis van Alijn” te Gent.

De aan te bevelen tijdelijke tentoonstelling omtrent het leven in de jaren 90, bevat o.a. een reiskoffer met daarin alles wat men zoal meenam op verlof. Een boek voor de kinderen mocht natuurlijk niet ontbreken. De “Katten van Kruisem” waren en zijn nog altijd zeer populair.


Gezocht: alles over Marc de Bel!

In 2024 wordt Kruisemnaar par excellence Marc de Bel zeventig jaar en dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Meer zelfs, journalist Jasper Van Loy (De Morgen, Humo) werkt op dit moment aan zijn biografie en zoekt volop naar verhalen, anekdotes, beeldmateriaal en documentatie van mensen die Marc goed kennen of hebben gekend. Hebt u met hem school gelopen of gevoetbald? Was u ooit zijn leerling? Hebt u nog artikels liggen over zijn goals, tentoonstellingen, boekvoorstellingen… ? Alle info is welkom via jaspervanloy@gmail.com.

Alvast mijn grote dank.

Jasper Van Loy


De vijf van Marc de Bel


Geen grens op creativiteit


Leesplezier: voor kinderen helaas meer en meer een utopie.


TOP 10 van de canon van de Nederlandstalige kinder&jeugdboeken 2022

(keuze van de tot 30 jarigen):


TOP 5 van de canon van de Nederlandstalige kinder&jeugdboeken 2022 auteurs

(keuze van de tot 30 jarigen):


Vertellen en kinderen boeien kan hij als geen ander.


In Marcs boeken kruipen


Lezers van Marc zijn boeken hebben geen leeftijdsgrens.


Liefde in de Morgen.

De Morgen, boekenbijlage 9 april 2022


I love you so muts.


Back to Top