Belaria


“Ook onze minister van sport en onderwijs, Ben Weyts, en polsstokspringer Ben Broeders, zijn grote fans van de sportieve Boeboeks!”

Marc steekt graag zijn neus in o.a. taarten. De verjaardagstaart is er niet aan ontsnapt.
Hart- en handverwarmende ontvangst op Marcs verrassingsverjaardagsfeest in de Huysmanshoeve in Eeklo.

Simon Demeulemeester in De Standaard over Marc naar aanleiding van zijn verjaardag.

Het kastje was schots en scheef. Aan het deurtje hing een veel te zwaar slot. Door het deurtje priemde de scherpe punt van een veel te lange nagel. Op het deurtje stond vet geborsteld in donkerpaars: ‘Marc de Bel Bibliotheek’. Het bibliotheekje stond wankel op zijn beentjes en was algauw te klein. Enfin, een designprijs zat er niet in. Dat wist ik ook wel. Maar ik had het wel helemaal zelf gemaakt, met de elektrische wipzaag (die met de venijnige tanden) van mijn vader en wat planken uit zijn atelier. Natuur, avontuur, voetbal en eksters. En zoenende jongens en meisjes. Natuurlijk werd ik fan. Meer, ik zat in de spionkop: ik wilde als kind énkel boeken van Marc de Bel lezen (voor de strips van Lucky Luke en Asterix maakte ik een uitzondering). En die boeken moest ik bewaken als een krokodil haar eieren.

Pas later heb ik beseft welk een debeliaanse daad dat zelfgemaakte kastje was. Als er één rode draad door Marc de Bel zijn boeken loopt – de teller staat op meer dan 200 – dan wel dat kinderen moeten kunnen prutsen, knutselen, met hoofd én handen bezig zijn. Zélf dingen maken. En ook gevaarlijke dingen doen. In hoge bomen kruipen, zwemmen in diepe vijvers diep in het bos, in Papoea-Nieuw-Guinea gaan vechten tegen crapuul dat de jungle daar vernielt. Of verstoken van parentaal toezicht met een wipzaag werken.

Wellicht daarom is Marc de Bel – hij wordt vandaag 70 – zo’n razend populaire kinder- en jeugdauteur geworden, die honderdduizenden boeken verkocht en bij signeersessies lange, lange rijen kinderen trekt voor een tekening van een Boeboek in hun favoriete boek. Dat net een van zijn lezertjes van toen een biografie over hem uitbrengt – Belhamel van Jasper Van Loy is net uit – is tekenend voor de grote invloed die De Bel heeft gehad op generaties lezers.

Zelf iets doen, zelf iets maken, en je daarbij niet al te veel aantrekken van “pas op!” en “oei!” en “blijf binnen”. Schrijf, knutsel, teken. Speel buiten. Kijk naar eksters. Ruik aan houtkrullen. Verzet je tegen bullebakken. Dat Marc de Bel nog lang op die nagel moge kloppen.


Een voorproefje van Marc zijn biografie.

“Marc en zijn biograaf, Jasper Van Loy, waren onlangs te gast bij Alex en Andries. Dit historische podcast-interview is te beluisteren en te bekijken vanaf 16 mei op YouTube, Spotify en alle gangbare podcast platformen!

Zeer de moeite!


Jeugdauteur Marc de Bel komt naar Facts met nieuw ‘De Zusjes Kriegel’-boek: “Ik heb de beurs verweven in het verhaal”

© ID/ Joost De Bock

Op 6 en 7 april kan je naar de hoogmis van de popcultuur in Flanders Expo, dan stromen talloze fans van over heel België de hallen in voor ontmoetingen met hun helden. Eén van die helden springt toch wat in het oog: onze eigenste Marc de Bel mag aantreden.

Cedric Matthys 28-03-24, 14:21 Laatste update: 29-03-24, 17:43

Veel Belgische kinderboekenauteurs zal je normaal niet zien op Facts, het geekfestijn focust eerder op Amerikaanse stripauteurs, nieuwe games en scifi- en fantasyhelden. Maar eigenlijk is er maar één fantasiekoning in België en dat is Marc de Bel. De jeugdauteur schreef onder andere het griezelige De Zusjes Kriegel, verzon, schreef en verstripte de Boeboeks en lanceerde Kruisem als nationale fictiehoofdstad.

De Bel komt op Facts zijn nieuwste ‘De Zusjes Kriegel’-boek voorstellen, getiteld ‘De Kriegels are Back!’. Fijn weetje: het verhaal speelt zich voor een stukje af op de beurs. “Facts ademt een uniek soort magie die de jeugd meteen aanspreekt”, aldus de Bel. “Het is een plek waar fictie en realiteit elkaar de hand schudden, dus het leek me een goed idee om die plek te verweven in mijn nieuwste boek.” 

Marc de Bel zal op beide dagen van het event boeken signeren.


Leukste plekje van Marc de Bel.


Enkele fragmenten uit de nieuwste theatervoorstelling: Marc de Bel en de Airkesmachine


De vijf van Marc de Bel


Geen grens op creativiteit


Leesplezier: voor kinderen helaas meer en meer een utopie.


TOP 10 van de canon van de Nederlandstalige kinder&jeugdboeken 2022

(keuze van de tot 30 jarigen):


TOP 5 van de canon van de Nederlandstalige kinder&jeugdboeken 2022 auteurs

(keuze van de tot 30 jarigen):


In Marcs boeken kruipen


Lezers van Marc zijn boeken hebben geen leeftijdsgrens.


Liefde in de Morgen.

De Morgen, boekenbijlage 9 april 2022


I love you so muts.


Back to Top