Dertig Jaar Schrijversschap

Jeugdauteur Marc de Bel blij verrast met feest voor dertig jaar schrijversschap

16/06/2017 om 06:00 door Paul Darragas

De reünie van de klas van 1985 was voor Marc de Bel grootste verrassing van de avond. Foto: PDV

Kruishoutem –

Marc de Bel werd in cultuurcentrum De Mastbloem gevierd voor zijn dertigjarige schrijverscarrière. Het gemeentebestuur maakte van het jubileumfeest gebruik om de Kruishoutemse succesauteur uit te roepen tot ereburger. Een feestje in het cultuurcentrum van Kruishoutem, in elkaar gebokst door uitgeverij Van Halewyck. Meer wist Marc de Bel niet toen hij de deur van De Mastbloem opende. Zijn mond viel open van verbazing toen hij zag hoeveel mensen zijn jubileumfeest kleurden.

Bovendien wachtte Marc de Bel een verrassend programma met verschillende sprekers en fragmenten uit zijn dertigjarig schrijversschap.

Na de verwelkoming door Els De Pooter van uitgever Van Halewyck opende niemand minder dan Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) het jubileumfeest. Een bijzonder moment was de reünie van de leerlingen van het schooljaar 1985-1986. Het was die klas waarin leraar Marc de Bel het verhaal van Alexander en O

Esther Alexander van Boekhandel Beatrijs vertelde hoe ze Het ei van Oom Trotter aan een uitgever hebben geholpen en acteur Joren Seldeslachts vertelde over wat de Blinkerfilms voor hem betekenden. Piet en Carolien van Theater Acaboe brachten een teaser voor de theatervoorstelling van Het ei van oom Trotter en Vincent Vanbelle vertelde hoe hij op de boekenbeurs enkele jaren geleden Marc de Bel inspiratie gaf voor zijn boek Marie, codenaam Jeanne.

Meest gelezen

Vooraleer burgemeester Joop Verzele het ereburgerschap uitreikte, bedankte Marc de Bel een aantal mensen die hem dierbaar zijn.

Marc de Bel is na dertig jaar schrijven en meer dan 160 boeken Vlaanderens bekendste en meest gelezen jeugdauteur. Met vertalingen in het Engels, Frans, Duits, Deens, Italiaans, Japans, Faeröer, Servisch, Pools, Koreaans, Chinees en Zuid-Afrikaans is hij bovendien een van de meest vertaalde Vlaamse auteurs ooit. Verschillende van zijn verhalen werden ook op de planken gebracht en vier van zijn boeken zijn zelfs verfilmd.

Marc de Bel heeft sinds enkele jaren, naast zijn jeugdoeuvre met toneelstukken, dichtbundels, jeugd-, kinder-, strip- en cartoonboeken, ook een aanbod gecreëerd van historische jeugdromans en boeken voor volwassenen. Voor zijn literair werk kreeg hij al tal van hoogstaande nominaties in binnen- en buitenland. Vorig jaar nog werd hij gelauwerd als Cultureel Meest Verdienstelijke Oost-VlamingInhoud.

Back to Top