HABOE

Haboe! Wij zijn BOEBOEKS!

Op een zwoele avond in de zomer 1992 kregen mijn vrouw en ik het bezoek van Piepel en Soeza Boeboek. We wisten dat ze bestonden, die fameuze Boeboeks, maar toch schrokken we wel een beetje toen die twee speelse rakkers keutelleuk op onze krakkemikkige tuintafel wipten. Zeker toen ze ons ook vroegen hun verhalen op papier te zetten.
Opdat de kinderen (en volwassenen) hen beter zouden leren kennen…

Boeboeks zijn Aardwezens. Ze hebben de Aardegroeikracht in zich, waarmee ze planten en kinderen helpen ontkiemen en groeien.

Boeboeks lijken een beetje op menselijke beestjes of beestige mensjes.
Ze groeien elk jaar één keutel (=ongeveer een cm) tot hun elfde, twaalfde. Dan stoppen ze met groeien. Oude Boeboeks krimpen weer een beetje. Volgroeide Boeboeks zijn dus twaalf centimeter groot. Een Boeboek van zes is dus 6 centimeter, een van tien meet 10 centimeter,… Er is echter één uitzondering: bonkel Groezel (15 keutels groot!)

Boeboeks worden altijd per twee geboren. Boeboekbaby’s (ook keutels genoemd) zijn bij hun geboorte grasgroen. Hoe ouder ze worden hoe lichter van kleur ze worden. Ze vergelen met ouder worden. Héél erg oude Boeboeks, zoals opa Kakadoris, stralen een wit schijnsel uit.

Na hun dood keert een deel van hun wezen terug naar de Aarde, een ander deel gaat over in een “hogere” levensvorm en wordt Water- of Luchtwezen en een derde deel reïncarneert in een kleinkind of achterkleinkind.

Boeboeks bepalen zelf waar, wanneer en aan wie ze zich laten zien. Men kan ze niet fotograferen of filmen, omdat ze niet tot onze zintuiglijk waarneembare wereld behoren. Maar hoe meer je aan hen denkt, hoe groter de kans wordt dat je er eentje te zien krijgt.

Boeboeks begroeten elkaar altijd met: “Haboe!”

Simpal-gevoel:
Boeboeks van dezelfde sibbe (familie) hebben niet alleen dezelfde geur, maar ook het Simpal-gevoel gemeen. Daarmee “voelen” ze, ook op verre afstand, sterke emoties (vreugde, pijn,…) van elkaar. Vooral opa Kakadoris heeft dit gevoel heel sterk.

Boeboeks zijn dol op zonnebloemzaadjes en knuffelen. Zonnebloempittentaart is hét lievelingsgebak bij uitstek en de knuffelhoek is na de keuken de belangrijkste plek in het hol. Boeboeks eten gezond, vooral noten, zaden, wilde planten, fruit (bramen!),… nooit vlees, wel melk (moederboeboeks geven altijd en zo lang mogelijk borstvoeding), kaas, eieren (enkel onbevruchte, nooit iets waardoor een dier wordt gedood). Boeboeks zoeken en verzamelen vooral hun voedsel. Bonkel Groezel heeft een biobostuin en heeft goeie banden met bijen, die hem, in ruil voor het zaaien van veel nektarbloemen, af en toe honing geven.

Boeboeks zijn ook keuteldol op zingen en dansen en kattenkwaad uithalen.
Slapen doen ze in oude pantoffels die ze, net als vele andere spullen, van de vuilnisbelt naast het Biezebos halen. Vaak kruipen ze lekker samen met z’n allen in één slof.
Boeboeks leven gezond. Roken niet, gebruiken geen drugs.

Ik heb met de computer een Oma Boeboek verborgen in een foto van de tuin. Kan jij Oma vinden ?

Marc de Bel

Back to Top